Home Company Quality and Food Safety Products and Brands Recipes Press Contact Language
© Suriname Candied Fruits N.V. 2013.  All Rights Reserved                                                                                                            
Home  |  Sitemap

Persbericht

Suriname Candied Fruits NV
SCF nadert hoogste punt gestaag en zeker!
SCF werkt elke dag hard aan de nieuwe en moderne fabriek. De begane grond is al dicht en straks wordt gestart met de voorbereidingen voor de stroom en het tegelwerk. Ondertussen wordt op de verdieping gewerkt aan de kolommen en de balken. Daarna kan het dak erop en is ook de verdieping dicht en is het hoogste punt bereikt. Nog een week of zes .... en dan kan het dak erop!
Nationale Ontwikkelingsbank helpt outgrowers van SCF met micro-krediet
Vandaag hebben de eerste outgrowers (landbouwers die sukade voor SCF kweken) hun stukken getekend voor het micro-krediet dat zij van de Nationale Ontwikkelingsbank toegewezen hebben gekregen. Mw.Boedhoe, directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank sprak de waardering uit voor het initiatief dat de outgrowers samen met SCF hebben ondernomen en de motivatie en durf die de outgrowers daarbij aan de dag hebben gelegd.
Uitreiking certificaat aan 32 cursisten cursus Plantvermeerdering
SCF en het ministerie van LVV van Saramacca hebben er samen voor gezorgd dat 32 landbouwers beter opgeleid zijn. Op locatie van SCF is vier dagen lang bezig geweest met onderwerpen als bemesting, plantvermeerdering met behulp van onder andere occuleren, bestrijding en dergelijke. De opkomst was met 32 cursisten erg groot en de cursus mag dus een groot succes genoemd worden. Bijgaand enige impressies van de certificaatuitreiking.
Door LVV en SCF georganiseerde cursus Plantvermeerdering groot succes!
Het ministerie van LVV, district Saramacca en Suriname Candied Fruits NV (SCF) organiseerde van 18 tot en met 21 mei een cursus Vermeerdering plantmateriaal op locatie van SCF. Met 32 deelnemers was de opkomst groot. Blijkbaar wordt de belangstelling voor landbouw ook in het district Saramacca steeds groter. Gaandeweg de cursus werden de deelnemers steeds enthousiaster. Onderwerpen van de cursus waren Algemene plantkunde, vermeerderingstechnieken, gewasbescherming, bemesting, aanmaak compost, verantwoord gebruik van chemicaliën en Good Agricultural Practices. Alle deelnemers kregen aan het einde van de cursus een certificaat uitgereikt. Onder de deelnemers twee landbouwmedewerkers van SCF en alle 14 outgrowers van SCF. Deze outgrowers planten op basis van een samenwerkingscontract sukade voor SCF. Voor hen was dit de 1e in een serie van 3 cursussen. Hierna volgt nog 'Telen van sukade' en 'GLOBALG.A.P. bij SCF'. De bedoeling is dat ze uiterlijk volgend jaar het certificaat GLOBALG.A.P. halen. Uit de evaluatie aan het einde van de cursus bleek vooral dat de deelnemers enthousiast waren over de heer Bajdjoe en het team van LVV. Kortom, een aanrader voor mensen die belangstelling voor de landbouw hebben!
SCF participeert aan Agrotentoonstelling Groningen
SCF heeft op 4 en 5 juni 2013 deelgenomen aan de Agrotentoonstelling te Groningen, Saramacca, welke ter ere van 140 jaar Hindostaanse immigratie is georganiseerd. Er was veel belangstelling voor de sukade en de Linka Vruchtensiropen (orange, cola, strawberry en pineapple). Op beide dagen was het gezellig druk en het is dus zeker voor herhaling vatbaar. Er is weer gewerkt aan de bekendheid van SCF, de sukade en de andere producten en tevens hebben we meegeholpen om de bezoekers een leuke dag te bieden. Voor mensen die willen bakken met de sukade was er de mogelijkheid om een kookboek per mail aan te vragen. Al velen maakten gebruik van die mogelijkheid en stuurde een mail aan Ruud Souverein. Vanaf nu sturen we gratis een digitaal kookboek op voor belangstellenden!
Eerste betaling, eerste outgrower
Vandaag toch weer een kleine mijlpaal. De outgrower van het eerste uur - Carlos van Dal - heeft deze week de eerste oogst gehad van de sukadebomen. Op zich nog niet zoveel, 96 kilo, maar het is een start. Vanzelfsprekend hoort daar ook direct de 1e betaling bij, zoals afgesproken. Vanaf nu zal de heer Van Dal voorlopig elke zes weken meer gaan oogsten. Succes daarbij!
Eindelijk ook echt jonge outgrower aan de slag bij 'sukadeproject'
Sergio Karyowodjojo, net boven de 20 jaar, is afgelopen Tweede Paasdag gestart met het planten van sukadebomen. De bedoeling is dat in 2014 de eerste vruchten geleverd zullen worden aan de verwerkingsfabriek van Suriname Candied Fruits NV (SCF). Hopelijk is dit de start voor veel andere jongeren op Saramacca om ook zelf initiatief te nemen voor een carrière in de landbouw? De kansen liggen er! Tot nog toe waren het vooral 40-plussers die hun ervaring inzetten met het planten voor SCF. Van de 14 outgrowers die zijn gestart zijn er 12 boven de 40 en een 13e is bijna 40. Nu dus eindelijk ook iemand van net boven de 20. SCF is daar erg blij mee en wenst Sergio veel succes (zie ook foto's). Sergio is een ervaren landbouwer en ziet perspectief in de landbouw om een goed inkomen te verwerven. Hij is al sinds jongsaf door de heer Mardijanto Sojo opgeleid om allerhande activiteiten op te pakken. Al sinds jaren helpt hij de heer Sojo bij zijn landbouwactiviteiten en nu pakt hij het dus ook zelf als ondernemer op. De komende tijd richt Sergio zich op het goed onderhouden van de jonge sukadebomen. Hier wordt de basis gelegd voor gezonde bomen in 2014 die dan rustig beginnen met het geven van vruchten. Aan het einde van dit jaar zal hij zich ook richten op het behalen van GLOBALG.A.P. certificering. Vanaf de tweede helft van 2014 zal hij een inkomen genieten uit de verkoop van vruchten aan SCF. Desgevraagd wil Sergio in het bijzonder de heer Mardijanto Sojo bedanken die hem heeft opgeleid voor het ontplooien van allerhande landbouwactiviteiten en ook voor het benaderen van SCF voor het bieden van een vaste baan. Tot slot geeft Sergio aan dat zijn dank uitgaat naar de heer Ruud Souverein die hem de kans heeft gegeven in vaste dienst te komen als landbouwmedewerker bij SCF om zodoende de opgedane kennis en ervaring in de praktijk tot uiting te brengen.
Landbouwers uit Frans Guyana bezoeken 'sukadeproject'
Op 20 maart 2013 bezochten zo'n 20 landbouwers het 'sukadeproject' op Saramacca. De landbouwers waren te gast van het Ministerie van LVV en bezochten verschillende bedrijven op Saramacca, zo ook Suriname Candied Fruits NV (SCF). De landbouwers waren erg onder de indruk van wat ze hebben gezien en verschillende landbouwers vroegen of ze ook sukade konden gaan verbouwen. De landbouwers van Frans Guyana oriënteren zich op de mogelijkheden van de landbouw die in Suriname wordt beoefend. Onder begeleiding van een aantal consultants en Bonis Smalboi die als tolk fungeerde, geven de mensen van SCF uitleg wat er komt kijken bij het telen van sukade, het gecertificeerd zijn (GLOBALG.A.P.) en bij de productie van de uiteindelijke gekonfijte sukade.Ook wordt er een bezoek gebracht aan de fabriek in aanbouw. De mensen uit Frans Guyana worden uitgenodigd om in 2014 nog een keer te komen kijken, want dan zal de fabriek ook in bedrijf zijn. Ter afsluiting krijgt iedereen een 100 grams verpakking sukade en een fles vruchtensiroop mee naar Frans Guyana.
next previous
DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF DOWNLOAD PDF Press 24 Juli 2013 5 Juli 2013 5 Juli 2013 21 Juni 2013 4 Juni 2013 27 April 2013 1 April 2013 20 Maart 2013